Hyvä elämä – raha

Rahasta haluan puhua kahdesta eri katsantokulmasta – investointien arvosta ja ”kassavirrasta”.

Niin kauan kuin meitä lähes pakotetaan muuttamaan kasvukeskuksiin meidän asuntojemme arvo laskee. Asuntojen ja kiinteistöjen arvo perustuu voimakkaasti markkinatalouteen. Jos kysyntää ei ole, ei ole arvoakaan. Toiset ovat hyvässä uskossa rakentaneet kotinsa kaupunkien läheisyyteen olettaen, että voivat siinä elää pitkään ja jos haluavat muuttaa asunto saadaan myydyksi. Me kasvukeskusten ulkopuolella asuvat emme ehkä koskaan saa takaisin kotiimme panostamaamme hintaa.

Vaan ei ole helppoa kasvukeskuksissakaan. Koska ihmiset yritetään pakata pienemmälle ja pienemmälle alueelle, kiinteistöjen ja asuntojen hinnat nousevat pilviin. Kysyntä ylittää tarjonnan huimasti. Tämän seurauksena kasvukeskuksiin työn perässä muuttavat, joutuvat maksamaan valtavia summia kodeistaan ja silti asumaan kuin sillit suolassa.

Jos laajentaisimme aitoa työssäkäyntialuetta kiinteistöjen ja asuntojen hinnat pysyisivät paremmin hallinnassa, koska kysyntä ja tarjonta pysyisi paremmin tasapainossa.

Tähän ratkaisuna näen etätyöskentelymahdollisuuksien lisäämisen ja toimivan reittitaksiliikennöinnin työmatkaliikenteenä.

Toinen tapa katsoa raha-asioita on kassavirta. Eli miten talouteen tulevat eurot riittävät kattamaan talouden kulut. Näen tämän ongelman koskevan monia kansanryhmiä. Ongelma on yhtälailla eläkeläisten, pienituloisten työssäkäyvien kuin monien lapsiperheidenkin.

Meillä on hyvin rajallinen määrä menetelmiä, joilla rahojen riittävyyttä voidaan tukea. Voimme joko pienentää verotusta (jolloin valtion tulot vähenevät ja mahdollisuus maksaa sosiaalisia etuuksia heikkenee), kasvattaa palkkoja (jolloin kansainvälinen kilpailukykymme heikkenee), kasvattaa eläkkeitä (jolloin eläkemaksuja pitää korottaa), korottaa sosiaalitukia (jolloin verotusta pitää tavalla tai toisella korottaa tai ottaa lisää velkaa) tai muutta maailmaa toisen näköiseksi. Yhtä oikeata vastausta ei varmastikaan ole.

Näen kuitenkin, että verotuksemme alkaa olla ihan kipurajalla. En haluaisi nostaa sitä enää yhtään. Palkkojen nostaminen on iso riski viennin kilpailukyvylle. Toisaalta isommat palkat lisäävät myös kotimarkkinoilla painetta nostaa hintoja, koska jotain pitää yrittäjällekin jäädä. Sosiaalitukien korottaminen verotusta korottamalla ei mielestäni ole ratkaisu. Meillä verotetaan jo aivan tarpeeksi. En myöskään haluaisi ottaa yhtään enempää velkaa, koska ne pitää ennemmin tai myöhemmin kuitenkin maksaa takaisin. Enkä haluaisi, että lapseni tai mahdolliset lapsenlapseni joutuvat maksamaan meidän höveliydestämme. Takuueläkkeitä voisimme nostaa ja sillä vaikuttaa kaikkein pienituloisimpien eläkeläisten rahojen riittävyyteen. Näen kuitenkin, että paras mahdollisuus vaikuttaa hyvän elämän edellytysten luomiseen on luoda uusia ratkaisuja.

Meidän pitää pyrkiä valtion- ja kuntienhallinnoissa kopioimaan parhaita ratkaisuja enemmän. Pyörää ei kannata keksiä uudelleen, mutta jos on ajatus, miten pyörän nopeuden voi esimerkiksi kolminkertaistaa kannattaa uutta ratkaisua kehittää. Tutkimus- ja kehitystoiminta sekä innovatiiviset yrittäjät ovat avainasemassa ongelmien ratkaisemisessa.

Esimerkiksi, jos saisimme eri laitteiden (vaikkapa auton) yhteiskäyttöä lisättyä tai luotua vaihdantatalouteen perustuvia ekosysteemejä, joissa yhteinen hyöty olisi päämääränä. Uskon, että kaikkein tehokkain tapa vaikuttaa ihmisten rahojen riittävyyteen on kehittää uusia toimintatapoja, joissa kuluja pienennetään merkittävästi. Reittitaksi oman auton tilalla on mielestäni hyvä esimerkki tällaisesta kehityskulusta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *