post

Pala kerrallaan elefanttikin syödään


Maaliskuun 8. päivä valkeni hämmentävissä tunnelmissa. Vuosikausia kuin käärmettä pyssyyn työnnetty SOTE kaatui.

On yksiselitteisen tarpeellista kehittää sosiaali- ja terveydenhuoltopalvelujemme tehokkuutta, laatua ja ennen kaikkea yhdenvertaisuutta. Olen kuitenkin jo vuosia ihmetellyt, miksi tähän tarvitaan valtava kerralla tehtävä hallinnon muutos. Kaikkihan me muistamme Sipilän hallinto-himmelin. En tiennyt, olisinko itkenyt vai nauranut, kun sen aikoinaan näin. Minun mielestäni SOTEn rakentamisessa on kolme pointtia.

1) Ensisijaisesti rakentaa paikallisesti operatiivista toimintaa kehittämällä ja toisista yksiköistä oppimalla eli benchmarkkaamalla.

2) Yhtenäistää kaikkien toimipisteiden tietojärjestelmät avoimeen lähdekoodiin perustuvaan järjestelmään.

3) Aloittaa valtakunnan tasoinen parlamentaarinen valmistelu rahoitusmallin ratkaisemiseksi.

Toteuttaisinkin muutoksen nykymallia kehittämällä – en kertarysäyksellä muuttamalla. Varsinaisesta sosiaali- tai terveydenhuollon työstä en ymmärrä mitään muuta kuin sen, että työntekijöillä pitää olla riittävät resurssit hoitaa asiakkaita – niin aikaa kuin laitteita ja rakennuksiakin. Monia vuosia on korostettu sitä, että kunnilla ei ole riittävän ”leveitä hartioita” sote-asioiden hoitamiseen. Olen samaa mieltä. Minusta Satasoten aloittama työ on hyvä alku, jota ei saa jättää puolitiehen.

Taustani on teollisuudesta, joka varmasti monen mielestä on aivan eri asia kuin hoitotyö. Monin osin onkin, mutta olen melko varma, että molemmissa toimintaympäristöissä toimintaa voi kehittää muilta oppimalla. Benchmarkkaus on toimintamalli, jossa etsitään tehokkain tapa toteuttaa jokin prosessi ja opitaan siitä. Tätä toimintaa tulee nyt määrätietoisesti lisätä. Satasoten tulee aktiivisesti etsiä niin kotimaasta kuin ulkomailta, niin sairaanhoidosta kuin muilta asiakaspalvelualoilta maailmanluokan prosesseja. Missä on tehokkain asiakasneuvonta, tiedonhallinta, ateriapalvelu, huoneiden käyttöasteen hallinta jne? Esimerkiksi Englannissa on käytössä mobiiliaplikaatio, joka kertoo päivystävien poliklinikoiden jonotusajat. Asiakasvirtaa saadaan näin tasattua eri yksiköiden välillä ihan automaattisesti. Hyviä malleja on varmasti maailma täynnä.  Nämä parhaat mallit tulee ottaa käyttöön Satasoten alueella. Kun toiminta on suoraviivaistettu, hallinto tulee kyllä mukana. Kaikkien sairaanhoitopiirien ja kuntayhtymien tulisi tehdä samoin, mutta Satakunta voisi olla koko Suomelle tässä esimerkkinä.

Toinen iso kehitysprojekti on tietojärjestelmien yhtenäistäminen. Toiminnan tehokkuuden maksimoimiseksi kaikki moninkertainen työ tulee poistaa. Tietojärjestelmät ovat loistava apu, kunhan jokaiseen ohjelmaan ei tarvitse syöttää samaa asiaa erikseen. Haluan tässä muistuttaa tietojärjestelmistä vastaavia henkilöitä avoimen lähdekoodin tärkeydestä. Kun tulevaisuudessa moni palvelu digitalisoituu ja sosiaali- ja terveydenhuollon alueellakin kolmansien osapuolten aplikaatioiden määrä lisääntyy, on ensiarvoisen tärkeätä, huolehtia ohjelmien rajapintojen avoimuudesta jo nyt.

Näiden kehitysprojektien kanssa saman aikaisesti tulee aloittaa parlamentaarinen työ, jonka tavoitteena on varmistaa, että järjestelmän rahoitus saadaan järkeväksi. Jos minä saisin päättää, laittaisin jokaisesta puolueesta henkilön tai pari kelomökkiin jänkhälle ja päästäisin heidät pois vasta, kun ratkaisu on syntynyt. Ilman parlamentaarista yhteisymmärrystä rahoitusmallista, seuraavakin eduskunta törmää seinään.

Olemme tarvinneet ja tulemme jatkossakin tarvitsemaan yksityisiä palveluntuottajia. Haluaisin nähdä, että meillä pienituloisillakin olisi tarpeen vaatiessa mahdollista käyttää heidän palvelujaan. Kaatuneen SOTEn valinnanvapausmalli käännettiin opposition kielenkäytössä suurten kansainvälisten yritysten voitonhimon tyydyttämiseksi. Minä näen asian toisin. Meillä on tuhansia ja tuhansia yksin yrittäjiä tai muutaman työntekijän yrityksiä, jotka tarjoavat esimerkiksi fysioterapia- lääkäri- tai toimintakykyä ylläpitäviä palveluita. Näiden tulee olla kaikkien saatavilla. Yllä mainittu parlamentaarinen ryhmä ottakoon selvitettäväkseen, miten tämä voitaisiin mahdollistaa.

Eihän tämä vaikeata ole, kun vain tehdään. Edetään pieni askel kerrallaan. Mahdolliset virheetkin on helpompi korjata, kun on tehty vain pieniä muutoksia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *