Valuvika järjestelmässä

Valitettavan moni nuori joutuu opintojensa vuoksi muuttamaan pois kotoa jo toisen asteen opintojen aikana. Kotikunnasta ei välttämättä löydy sopivaa oppilaitosta ja viime aikojen julkisen liikenteen leikkaukset estävät koulun käynnin ”vanhempien kodista”.

Meillä on järjestelmässä merkittävä virheitä, jotka estävät pienituloisen perheen lapsen muuttamisen oppilaitoksen lähelle. Alle 17-vuotiaasta maksetaan lapsilisää, joten hän ei voi saada opintorahaa. Tilanne ei juurikaan helpota 17-vuotispäivänäkään, koska silloinkin opintorahaa saa vain 101,74€/kk 9kk vuodessa. Vasta täysi-ikäistyttyään nuoren opintoraha nousee 250,28€/kk 9kk ajaksi vuodessa. Ennen täysi-ikäisyyttä jopa opintolainan valtion takaus on alle puolet yleisestä tasosta (300 vs 650€/kk). Molemmat opiskelijat toki saavat asumistukea 80% asuinkustannuksista.

Opintotukijärjestelmää tulee muuttaa siten, että kotoaan muutettuaan nuorella on yhtäläiset oikeudet saman kokoiseen opintotukeen riippumatta siitä, mitä hän opiskelee. Nuoren kulut eivät ole yhtään sen pienemmät 17 kuin 18 vuotiaana – mutta opintojen aikana työskenteleminen on nuoremmalla vaikeampaa. Emme myöskään voi olettaa, että kaikilla vanhemmilla on mahdollista rahoittaa nuoren opinnot vieraalla paikkakunnalla.

Pienituloisten perheiden nuorille tulee järjestää maksuttomat opiskeluvälineet, mutta lisäksi meidän tulee varmistaa, että heillä on mahdollisuus valita itselleen sopiva koulutus riippumatta vanhempiensa kotikunnasta. Toisen asteen koulutusta ilman meillä ei ole varaa heitä jättää.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *